Bilavgaser.
Boven i dramat. Foto: TT.

Biltrafiken påverkar luftkvalitén mest

"Luftkvalitén allt bättre"
1:27 min

Luftkvalitén i Göteborg allt bättre, det visar mätningarna från 2015. Imorgon landar rapporten hos politikerna i miljö- och klimatnämnden.

– Luften är riktigt bra. 2014 mätte vi upp de lägsta halterna av luftföroreningar i luften sen vi började mäta och 2015 års värden är lika bra och i vissa fall bättre, säger Erik Bäck, enhetschef  på miljöförvaltningens miljöövervakningsenhet.

Luftkvalitén blir alltså generellt sätt allt bättre. Årsmedelvärdena av halten kvävedioxid i luften, som bildas vid all typ av förbränning, från vedeldning till energiproduktion eller biltrafik, har halverats på 40 år.

Samtidigt är halterna av de luftföroreningar vi andades in under förra året under vissa specifika timmar eller dygn fortfarande problematisk. Särskilt för de göteborgare som har hjärt-kärlsjukdom, astma eller allergi, för de grupperna är även låga halter av partiklar i luften skadliga.

– Beräkningar visar att varje år i Göteborg dör 300 människor i förtid på grund av luftföroreningar, säger Erik Bäck, på Göteborgs kommuns miljöförvaltning.

Så vad hoppas du att allmänheten ska ta till sig av det här ?

– Jag hoppas allmänheten gör kloka val av färdmedel, säger Erik Bäck. Det finns alternativ till bilen. Man kan åka kollektivt, gå eller cykla, alla de sätten att resa påverkar luftkvalitén mindre än att åka bil.


Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se
P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".