Bild på man
1 av 2
-- Nu är situationen akut, säger Peter Hjörne. Foto: Uppdrag granskning/SVT

Peter Hjörne: Sista utvägen för Stampen

Peter Hjörne : Detta är en tung dag
3:13 min

Stampen har stora ekonomiska problem. Nu kan man inte betala sina skulder. Därför har man vänt sig till tingsrätten för att ansöka om rekonstruktion.

Stampen, där bland andra Göteborgs-Posten, Bohusläningen och TT Ela ingår, har ansökt om rekonstruktion för att undvika konkurs. 

Enligt styrelseordförande och huvudägaren Peter Hjörne har man sedan 2012 haft svårt att betala sina skulder. Och nu är situationen akut. 

– Vi har nått fram till en punkt där vi inser att vi inte kan möta våra amorteringar till banker eller Skatteverket, säger han och fortsätter:

– I all synnerhet eftersom bankerna sa nej till den plan vi hade. 

En av anledningarna till Stampens ekonomiska kris är enligt Hjörne att man köpte på sig för många tidningar i mitten av 2000-talet. Men verksamheterna i dag fungerar säger han. 

– Ekonomin är inte dålig, verksamheterna går bra. Det är den historiska skuldbördan vi drog på oss, i synnerhet när vi köpte centertidningarna 2005. 

– När det så småningom blev större tryck på annonsintäkterna 2012, sen dess har vi haft svårt att möta våra finansiella åtaganden.

De senaste åren har Stampen i flera led minskat personalstyrkan, man har också sålt av flera bolag som ingått i koncernen. Peter Hjörne säger att man redan har genomgått en "inre rekonstruktion"

Vad mer kan göras?

– Vi har genomgått en inre rekonstruktion redan, så vi ser inte framför oss några stora neddragningar, uppsägningar. Det är på skuldsidan vi kan göra mer.

Inga stora säger du men kan det bli aktuellt med varsel?

– Nej, inte under  den här tiden. 

Och de som ni är skyldiga pengar, kommer ni be om ackordslösning?

– Det är för tidigt att säga något om det. 

Kan det bli försäljning av av verksamheten?

– Det är inget vi diskuterar just nu. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".