Geek Pride Parade
1 av 2
Många deltog i Geek Pride Parade. Foto: Lovisa Fischerström/SR.
Jenny Engwall
2 av 2
Jenny Engwall. Foto: Lovisa Fischerström/SR.

Nördar förenades på Geek Pride Parade

"En nörd är någon som är kunnig och engagerad"
2:53 min

Den som promenerade i centrala Göteborg under söndagen kunde kanske se Darth Vader, Super Mario eller Harry Potter komma gåendes.

På söndagen hölls nämligen den årliga nördparaden, Geek Pride Parade, i Göteborg som arrangeras av Science Fiction-bokhandeln.

Jenny Engwall är butikschef på Science Fiction-bokhandeln. Enligt henne har man valt att förlägga paraden på en söndag, eftersom det kan vara svårt att få folk att komma på den egentliga Geek Pride Day, som är på onsdag, det vill säga den 25 maj.

Jenny Engwall uppskattar att mellan 700 och 1 000 personer deltog i Geek Pride Parade i år. Hon upplever att det blivit mer accepterat att vara en nörd.

- Man har väl listat ut vad det betyder att vara nörd. En nörd är någon som är kunnig och engagerad inom ett område. Och det är ju inte dåliga saker, säger hon.

Vad tror du att betyder för nördar att ha en egen parad?

- Förhoppningsvis är det glädjande. För det är det enda vi strävar efter. Det finns ingen politik i det eller något vi vill manifestera. Bara att vi är stolta nördar och vi tycker om saker. Mycket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".