Bild på hus med spårvagn framför
Göteborgs-Posten ingår i Stampen koncernen. Foto: Frida Winter/TT

Sten Sjögren: Värsta scenariot är konkurs

"Det är inte givet att det går vägen"
2:30 min

– Man har förvärvat tidningar och tryckerier till ett alldeles för högt pris, det säger Sten Sjögren, tidigare ekonomireporter på Göteborgs-Posten i en kommentar till att moderbolaget Stampen idag begärt rekonstruktion. 

Sten Sjögren, var ekonomijournalist på Göteborgs-Posten under många år och dessutom arbetstagarrepresentant i Stampens styrelse. Han var redan då kritisk till att Stampen köpte så många lokaltidningar för lånade pengar. 

– Det man gör nu är ju för att väja undan en konkurs. Jag hoppas att det går men jag är långt ifrån säker på att det lyckas. Statistiskt sett är det mindre än varannan rekonstruktion som lyckas, vi såg till exempel SAAB där det inte lyckades, säger Sten Sjögren.

– Det som lett fram till detta är att man har dragit på sig för stora skulder när man förvärvade lokaltidningar och tryckerier med lånade pengar till ett för högt pris och därigenom dragit på sig stora skulder. Dessutom gjorde man en fatal missbedömningen med tryckerimomsen.

Stampen har 1,2 miljarder i skuld. 3000 personer arbetar inom dom 16 olika bolagen inom koncernen. Den statliga lönegarantin går nu in tillfälligt och täcker deras lön.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".