Kristina Bergman och Friederike Ziegler med rökta laxfenor och laxrenskorv. Foto: Markus Bergfors / Sveriges Radio
Kristina Bergman och Friederike Ziegler med rökta laxfenor och laxrenskorv. Foto: Markus Bergfors / Sveriges Radio

Rökt laxfena kan vara framtidens mat

"Vi ska absolut ta mer vara på råvarorna från havet."
1:24 min

På Havs- och vattenforum vid Eriksberg på Norra Älvstranden pratade man i dag om att använda mer av fisken än bara filéerna. 

Projektet MareValue vill göra oönskad fångst till en resurs och hitta nya användningsområden för fiskrens. Projektledare, Friederike Ziegler från Sveriges tekniska forskningsinstitut, tror att vi kan äta mer av fisken än vad vi gör.

- Vi ska absolut lära oss ta mer vara på råvarorna från havet och göra så värdefulla produkter som möjligt, och allra helst livsmedel, säger Friederike Ziegler.

De berättar att bland de företag som filear fisk i Sverige så går varje år 30 000 ton av fisken till annat än mat för människor.

- Sedan tillkommer även all bifångst. Så det är mycket, berättar Kristina Bergman som också jobbar med projektet.

Friederike Ziegler säger att orsaken till att det slängs så mycket är för att filén är en väldigt liten del av fisken.

- Jag tror att vi måste tänka mer på den råvaran som vi hanterar och få ut så mycket som möjligt av den snarare än att bara tillverka en produkt och slänga allt annat, säger Friedrika Ziegler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".