Ambulans under utttryckning. Foto:  Bertil Enevåg Ericson / TT Bild
Ingen brådska ännu för akuten i Kungälv Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT Bild
Kungälvs sjukhus

Politikerna oense om nattakutens framtid

"Det är inte aktuellt att stänga nattakuten"
1:36 min

Nattakuten i Kungälv sitter fortfarande inte helt säkert vilket blev tydligt under regionstyrelsens möte idag. Oppositionen föreslog då att man ska skydda nattakuten från att eventuellt stängas för att komma till rätta med ekonomin. Men det sa majoriteten nej till

Idag beslutade regionstyrelsen i Västra Götaland att inte undanta nattakuten på Kungälvs sjukhus från eventuell stängning, även om stängning inte är aktuellt just nu.

Helén Eliasson, socialdemokraterna och vice ordförande i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

- Vi föreslog att nattakuten inte skulle ingå i besparingsuppdraget, men det fick vi inte med oss majoriteten på. Vad som händer nu vill jag också veta.

I april presenterade Kungälvs sjukhusstyrelse vad man skulle kunna göra för att komma i ekonomisk balans - stänga nattakuten och vårdplatser på psykiatrin.

Västra Götalandsregionen, VGR, var inte helt nöjd med förslaget, dels då akuten på Kungälvs sjukhus inom kort även ska ta patienter från norra Hisingen. Johnny Magnusson (M) är regionstyrelsens ordförande. 

- Det är inte aktuellt att stänga akuten just nu.

Västra Götalandsregionen beslutade i förra veckan att sjukhusen får ett år till på sig att få ordning på ekonomin. Man ska också utreda de strukturproblemen på sjukhusen i Göteborgsomårdet och åtgärder som kan vända den ekonomiska nedåt sprial som sjukhusen hamnat i. Benny Strandsberg är ordförande i Kungälvs sjukhus är ändå nöjd med det gensvar man fått från regionsstyrelsen.

- Jag tycker att man har lyssnat på oss och nu har vi fått mer tid styrelsen att arbeta med besparingarna. Natt akuten kommer inte stänga just nu i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".