Rüya El Hattawi
Rüya El Hattawi blev av med jobbet för att hon bar slöja. Foto: Foto: Lovisa Fischerström/Sveriges Radio

Hon fick inte jobb på grund av slöja

"Det var som en örfil"
1:43 min

Rüya El Hattawi från Göteborg fick jobb på Santa Marias kryddfabrik. Men hon hann inte ens skriva kontrakt innan hon blev av med jobbet.

Hennes slöja gick emot företagets hygienpolicy enligt bemanningsföretaget som i telefonsamtalet också gav Rüya El Hattawi en fråga som fick henne att stelna till:

– De ställde frågan: ”Men kan du inte ta av dig slöjan under de arbetstiderna?” Jag blev så chockad att jag var tvungen att be henne upprepa frågan, berättar Rüya.

– Och så sa hon: ”Men är du tvungen, kan du inte bara ta av dig den?” Jag blev helt stum. Jag visste inte vad jag skulle säga. Jag var inte alls beredd på den frågan, det var som en örfil.

– ”Nej sa jag, självklart inte.” För det här är ingen modeaccessoar jag går runt med. Det är min identitet.

Rüya anmälde företaget till diskrimineringsombudsmannen och senare på kvällen skrev hon ett inlägg på sociala medier som fick stor uppmärksamhet.

Eva Berglie är kommunikationschef på Santa Maria. Hon menar att det beror på en kommunikationsmiss mellan de och bemanningsföretaget

– Vi är så ledsna. Vi vill återigen be dig om ursäkt för det som inträffat. Vi har varit naiva och inte förstått hur det här har påverkat och det har varit en bristande kommunikation mellan oss och bemanningsföretaget.

Efter händelsen har både bemanningsföretaget och Santa Maria ringt upp Rüya och bett om ursäkt.

Rüya har även erbjudits jobbet på nytt. Men nu tackade hon nej.

– När jag sätter min fot inne i den fabriken då kommer jag känna känslan som jag kände den dagen. Och det är varken bra för mig eller fabriken att inte ha en arbetare som inte gör sitt jobb helhjärtat och med glädje, säger Rüya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".