Regnbågsflaggan hissas inför West Pride 2014
Foto: Foto: Kalle Wannerskog / SR

Ökad satsning på mänskliga rättigheter

"Det är helt fantastiskt"
1:24 min

Göteborgs kommun fortsätter satsa på arbetet med mänskliga rättigheter Nu har det röstats för att öka resurserna centralt i kommunen.

På kommunstyrelsen idag röstade alla politiker utom sverigedemokraternas representant dessutom för att öka resurserna centralt i kommunen.

–Vi har ju jobbat i ganska bred politiskt enighet kring mänskliga rättigheter och gjort en resa från bögknackarstad till föredöme, säger Jonas Ransgård, gruppledare för moderaterna

– Det är helt fantastiskt, det som har hänt. En liten sak i sammanhanget är att Göteborg sticker ut i världen som den stad som flaggar mest med regnbågsflaggan, både mest och längst tid, säger Karin Pleijel från miljöpartiet

En vecka innan West pride, den årliga festivalen mot fördomar och diskriminering och som särskilt lyfter hbtq-personers liv, beslutade politikerna alltså att utöka resurserna inom MR- området, Mänskliga rättigheter.

Tidigare beslut om rationalisering av det centrala kommunkansliet drabbade också MR området med besparingar, något som flera ideella MR-organisationer protesterat mot.

Nu när det vad dags för beslut i frågan vände alltså politikerna och beslutade om utökade satsningar:

– Det finns ju inget entydligt likhetstecken mellan att en fråga är viktig och att man inte får ifrågasätta vad den kostar. Men här har det gjorts en bra genomlysning och vi är nöjda med det, säger Jonas Ransgård.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".