planer
1 av 6
Så här ser planerna för byggandet ut.
Planer på byggande
2 av 6
Så här ser planerna för byggandet ut.
Så här ser planerna för byggandet ut.
3 av 6
Så här ser planerna för byggandet ut.
Så här ser planerna för byggandet ut.
4 av 6
Så här ser planerna för byggandet ut.
Ulf Kamne
5 av 6
Ulf Kamne Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio
Man i blå tröja
6 av 6
Özgur Tasbas, ordf. SDN Östra Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR

Storsatsning på bostäder i Östra Göteborg

"En tanke är att skapa mer centrumkänslor"
1:30 min

Det satsas stort på byggandet i Östra Göteborg. Flera tusen bostäder planeras byggas de närmsta åren och kommunen vill bland annat se en mer levande stadsdel med tryggare miljöer för invånarna. 

- Vi har tagit fram plan efter plan och när vi nu sammanställer dessa så har vi 8000 bostäder på gång varav över 1000 är i byggskede, säger Ulf Kamne (Mp). 

Det var en positiv Ulf Kamne (Mp) som idag kallade till pressträff på rymdtorget i Bergsjön. Av dom drygt 8000 bostäder som planeras byggas i Östra Göteborg ska runt 2500 byggas här, hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter tillsammans med bland annat förskolor och verksamhetslokaler. Ett av målen är skapa en mer levande stadsdel och Ulf Kamne ser Linnéstaden som en förebild:

- En bärande tanke är att skapa mer centrumkänslor, jag tänker den sortens miljöer som finns kring Linnégatan där det går mycket spårvagns- och biltrafik, säger Ulf Kamne. 

Genom fler verksamhetslokaler för butiker, caféer och restauranger hoppas man öka rörelsen av folk i områden som Bergsjön. Och miljöpartiets Özgur Tasbas (Mp) , ordförande i stadsdelsnämnden tror att man kan bygga bort delar av den otryggheten som finns:

- Del så kommer vi bygga längsmed spårvagnsspåret och minska de otrygga ytor där vi idag har lite aktivitet och rörelse, säger Özgur Tasbas.

Och Amanda Daban som jobbar på vårdcentralen i Bergsjön tycker det är bra att byggandet kommer igång:

- Det finns många som bor trångt här. De har varit i Sverige i många år och stått i kö på boplats men inte fått någon bostad, nu är det dags att bygga nytt, säger Amanda Daban. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".