Freddie Wadling
Freddie Wadling Foto: Claudio Bresciani / TT

Artister sörjer Freddie Wadling

Ebbot Lundberg: "En stor konstnär"
1:25 min

Minnesorden och kondoleanserna strömmar in med anledning av artisten Freddie Wadlings död. 

Freddie Wadling var en stor del av svenskt musikliv i nära 40 år. Han ingick i punkscenen i Göteborg och skivdebuterade med bandet Liket Lever i slutet av 1970-talet. 

Senare spelade han med grupper som Lädernunnan, Blue for Two och Cortex.
-Han var ju lite kultig och smal och väldigt mycket avantgarde. Men sedan blev han riktigt folklig. Det finns vissa artister som man kan kalla för inspiratörer, sådana som andra musiker har lyssnat på och inspirerats av väldigt mycket. Freddie Wadling har varit en sådan, säger journalisten Håkan Lahger.

Håkan Hellström bjöd 2014 in Freddie Wadling som gästartist till sin konsert på Ullevi. På Facebook skriver han nu:
"För oss som spelade alternativ musik i Gbg var Freddie en gudfader. En legend. Jag trodde ibland att han skulle överleva oss alla."

Det lite bredare genombrottet kom i slutet av 1980-talet då han började jobba med Fläskkvartetten, ett samarbete som kom att fortsätta i flera decennier.

Fläskkvartettens Sebastian Öberg beskriver Freddie Wadling som "otroligt godhjärtad och respektfull" - både som människa och musiker.
– Vi kände varandra så väl och när man spelade med honom var det som en mystisk förening, man behövde inte tänka så mycket, vi bara spelade i nuet, säger Öberg.

Sångaren Ebbot Lundberg säger till P4 Göteborg att han känner stor sorg och chock.
– Det är ett märkligt år, artister försvinner på löpande band. Bowie, Prince, Olle Ljungström och nu Freddie, han var en stor konstnär, säger han.

Freddie Wadlings sätt att sjunga gjorde honom till en efterfrågad duettpartner. Under sin karriär sjöng han med alla från Malena Ernman till Anna Ternheim.
– Han hade en hjärtskärande röst. En mänsklig, naken, brutal röst. Det låter pretentiöst, men det var något särskilt som raspade till inom en när han sjöng, säger Ernman.

Han hade också en lång, ofta framgångsrik, solokarriär. 1999 släppte han till exempel "En skiva till kaffet" som belönades med en Grammis i kategorin årets visa/folk.

Nästa vecka skulle han ha inlett inspelningarna av "Så mycket bättre" tillsammans med bland andra Magnus Carlson, Jill Johnson och Tommy Nilsson. Enligt TV4 är inga beslut tagna kring vad som nu händer med årets säsong.



Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".