Fem pojkar som spelar i Hönö IS spelar
Flyktingkillarna Mustafa, Hadi och Mahdi tillsammans med sina kompisar Jacob och Axel. Foto: Victor Pandurescu / Sveriges Radio

Stort engagemang på Hönö för ensamkommande

Mahdi: "Vi vill inte lämna vår nya familj"
1:25 min

13 ensamkommande flyktingkillar har satt igång en stor namninsamling för att få stanna på Hönö där de har bott sedan i höstas. 

Det var när flyktingvågen till Sverige var som intensivast som de 13 pojkarna placerades i ett privatägt HVB-hem på Hönö. Egentligen skulle de bo i Kungsbacka men vid den tidpunkten fanns det inte plats.

Nu vill man från Kungsbackas håll att killarna ska flytta "hem". Det enda hem de känner till i Sverige finns dock på Hönö.

– Vi har redan kommit ifrån vår familj och vi vill inte flytta ifrån vår nya familj. Vi är inga robotar utan vi har känslor, säger Mahdi, en av de 13 killarna.

Under den tid de spenderat på öarna har killarna börjar spela fotboll, lärt sig svenska och skaffat mycket nya kompisar. Sommaren var fullspäckad med spel i Gothia Cup och läger och utflykter med andra ungdomar på ön. 

Men för lite mer än en vecka sedan fick pojkarna reda på att de antagligen ska flytta till Kungsbacka så snart som den 15:e juni. De satte snabbt igång en namninsamling för att de skulle få stanna på Hönö. Och engagemanget har varit stort. Bara på den digitala namninsamlingen har det samlats in över 750 namn.

Från Kungsbacka kommun menar man att pojkarnas trygghet på längre sikt kan garanteras bättre inom den egna kommunens regi.

– Det här är en fråga om långsiktigt ansvar. De har ungefär fem år kvar innan de klarar sig utan kommunens omsorg. Om det inte finns någon vidare möjlighet för utslussning på Hönö när de fyller 18 kommer de ändå få flytta till Kungsbacka, säger Arian Faily, verksamhetschef på förvaltningen för individ och familjeomsorg i kungsbacka kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".