Polis
Klas Friberg Foto: Anders Hagström/Sveriges radio

Många poliser mår dåligt på jobbet

"Jag ser allvarligt på polisernas oro"
1:11 min

Hälften av Sveriges poliskår upplever stress i arbetet och 40 procent säger sig lida av sömnsvårigheter. – Allvarligt att så många inte mår bra, säger regionpolischef Klas Friberg i Västra Götaland. 

Polisförbundet har själva beställt och låtit undersökningsföretaget Novus genomföra en enkätunderökning bland drygt fyratusen av polisförbundets över 20 000 medlemmar.

Enligt undersökningen är det många som menar att jobbet påverkar deras fysiska välbefinnande. Över hälften säger att de upplever negativ stress i arbetet och över fyrtio procent säger att de lider av sömnsvårigheter på grund av jobbet.

 – Det har blivit fysiska konsekvenser i form av att man har ont i huvudet, ont i magen. Man känner sig trött och sliten, har koncentrationssvårigheter och irritation. Risken för att begå misstag har blivit mycket större och de misstagen kan bli fatala i vissa situationer, säger Lena Nitz.

Anledningen, enligt Polisförbundet, är bland annat den stora omorganisation som polisen genomfört. Det finns för få poliser och för få chefer som därmed inte kan stötta sin personal ordentligt. Att fler poliser nu ska utbildas räcker inte säger Lena Nitz.

 – Nu måste det till akuta åtgärder så att vi kan behålla dem vi har och i så stor utsträckning som möjligt få tillbaka dom som slutat, säger hon.

Regionpolischefen Klas Friberg säger att han ser allvarligt på oron som finns inom polisen och på att så många upplever sig stressade och har sömnsvårigheter.

– Jag är inte förvånad, vi håller på att genomföra den största omorganisationen som en statlig myndighet har gjort i Sverige. Den kommer påverka oss positivt i höst.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".