Händer som vilar på benen
1 av 4
Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio
På Lundströms mottagning i Alingsås tar man emot patienter som ska utredas för en könsidentitet. Just nu är det lång kötider hit..
2 av 4
På Lundströms mottagning i Alingsås tar man emot patienter som ska utredas för en könsidentitet. Just nu är det lång kötider hit.. Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio
Jenny Ohlsson arbetar på Lundströms mottagning i Alingsås och berättar att de haft ovanligt många remisser hit den senaste tiden.
3 av 4
Jenny Ohlsson arbetar på Lundströms mottagning i Alingsås och berättar att de haft ovanligt många remisser hit den senaste tiden. Foto: Shamirma Demir/Sveriges Radio
Ulrika Beckman är psykolog på Lundströms mottagning och Jenny Ohlsson är sekreterare. Här utreds personer som vill korrigera sitt kön. Det är enda mottagningen i sitt slag inom regionen.
4 av 4
Ulrika Beckman är psykolog på Lundströms mottagning och Jenny Ohlsson är sekreterare. Här utreds personer som vill korrigera sitt kön. Det är enda mottagningen i sitt slag inom regionen. Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio

Johan får vänta länge på att få rätt kön

"Jag lever i limbo"
2:08 min

Johan är född i en kvinnokropp men han känner sig som en man och vill leva som det. För att få en könskorrigering måste han utredas. Men vägen dit är lång.

Väntetiden för att utredas för en könskorrigering är lång. Första halvåret i år hade 117 personer fått remiss till mottagningen i Alingsås, vilket är mer än dubbelt så många som för ett par år sedan samma period.

Johan, som vi väljer att kalla honom, har nyligen fått remiss till en identitetsutredning. Men i ett brev fick han information om att det dröjer mer än de tre månader vårdgarantin gäller. Han får vänta i sex månader som situationen ser ut just nu. Väntan är svår när han bara vill fortsätta sitt liv.

–  Det känns som jag är i limbo just nu, det är en väldigt jobbig känsla, säger Johan som är 30 år gammal.

Lundströms mottagning i Alingsås är den enda i sitt slag i hela VG-regionen där transpersoner utreds inför ett könsbyte. Det första halvåret i år har 117 personer skickats dit på remiss, mot förra årets 70 under samma tid och 55 personer för första halvåret 2014.

- Vi har ett stort tryck på oss nu. Vi har fått många fler remisser än vad vi hade kunnat räkna med, säger Jenny Ohlsson som är sekreterare på mottagningen.

Utredningen på Lundströms mottagning tar mellan ett och två år. Ungefär två tredjedelar av alla dem som utreds skickas sedan vidare för behandling till Sahlgrenska sjukhuset.

– Vi utreder de risker som är förknippat med den behandling man vill gå igenom, säger Ulrika Beckman är psykolog på Lundströms.

På landstinget har man uppmärksammat att alltfler vill korrigera sitt kön och framöver ska man avsätta statliga medel på att korta köerna. Miljöpartisten Tony Johansson är vice ordförande i sjukvårdsstyrelsen på Västra Götalands-regionen.

– Vi vet att vi får statsbidrag i höst som inte är så riktade som de brukar vara, så vi kommer att satsa resurser på att minska köerna, säger Tony Johansson. 

Men för Johan, som i många år känt att han har en kropp som han inte kan identifiera sig med är det ingen tröst.

– Det känns som att jag bara väntar på att få börja mitt liv på rätt bana, säger Johan som alltså väntar på en könskorrigering.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".