RUT-avdrag för fler tjänster

1:29 min

Från och med den 1 augusti ger fler typer av tjänster möjlighet till RUT-avdrag. De nya arbeten som omfattas är flyttjänster, fler trädgårdstjänster och vissa typer av IT-tjänster som utförs i hemmet.

Som en del i migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och alliansen förra året utökas rutavdraget till fler typer av jobb. Syftet är att skapa fler arbeten för nyanlända flyktingar.

De nya arbeten som omfattas är flyttjänster, tex packning och uppackning och iordningställande för transport. Beskärning och fällning av träd och buskar är exempel på nya trägårdstjänster som kommer ge rätt till rutavdrag.

Att installera, reparera och underhålla data- och IT-utrustning i hemmet kommer också att ge rätt till rutavdrag från och med 1 augusti.

– Det är kul för dem som har trädgård, säger Sami Najami i Göteborg. Kanske kommer hon att använda avdraget för IT-tjänster.

Gudrun och Alf Persson i Göteborg är positiva till utökningen av rutavdrag.

– Det skapar arbetstillfällen. Många äldre behöver hjälp i trädgården. Det är perfekt, säger de.

Inte alla är lika positiva. Kristoffer Lundberg i Göteborg säger att han anser att rutavdraget ska slopas för att rutavdraget gynnar de som är rika.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista