Kollage av Way out west-skylt och Andreas Welin.
Anderas Welin är tillförordnad chef för polisen i city och har ansvar för insatsen på Way out west. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio, Nanna Isaksson/Sveriges Radio.

Ny beredskap på Way out west

"Civilkurage är något som jag tror är jätteviktigt"
1:27 min

Den gamla polisstationen i Slottsskogen öppnas för att kunna göra polisarbetet mer effektivt.

– Vi kommer att ha utredare inne i parken och vi kommer att kunna ta upp anmälningar på plats. Vi har öppnat den gamla polisstationen i Slottsskogen där vi kommer att kunna hantera målsäganden eller andra som vill anmäla brott.

– På det sättet kan vi få en lägesbild av signalement på en möjlig gärningsman och eller möjliga platser där brott kan äga rum. Då kan vi åtgärda det och agera direkt, säger Andreas Welin som är tillförordnad chef för polisen i city.

En annan del i polisens arbete på festivalen är att informera besökarna om vad som är ett brott, uppmana folk att vara mer uppmärksamma och säga ifrån.

– Civilkurage är något som jag tror är jätteviktigt. Oftast i de här utredningarna saknas det vittnen. Det går fort och så har vi inga vittnen, säger Andreas Welin.

Festivalpersonalen på Way out west har gått en utbildning i hur man på bästa sätt kan förebygga och hantera sexuella övergrepp.

Den obligatoriska utbildningen är ny för i år och har startas på initiativ från Göteborgs stad.

Joakim Skoglund som är marknadsansvarig på Luger som arrangerar Way out west tycker att det är viktigt att poängtera att de sexuella övergreppen är ett stort samhällsproblem som är helt oacceptabelt.

– Det är egentligen kanske inte en festivalproblematik i sig men på festivaler samlas det väldigt många människor på en och samma plats. Det är väl bara positivt att den här frågan har kommit i dagens ljus och sätts på agendan. Vi måste nog alla göra vad vi kan för att förebygga den manskulturen som finns där ute, säger Joakim Skoglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".