En tiggare vid Avenyn. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
En tiggare vid Avenyn. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.

Hermansson kritisk till tiggeriförbud

"Det här är inte socialdemokrati"
1:33 min

Igår uttalade sig civilminister Ardalan Shekarabi om att regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud. utspelet får nu kritik från kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

Ardalan Shekarabis uttalande kring ett eventuellt tiggeriförbud har mötts av kritik. Dels har regeringskollegan Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm skriver till TT att "Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp".

Nu kommer också kritik från det egna partiet. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson är inte nöjd med uttalandet.

– Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Jag har stor respekt för Ardalan, och för att människor upplever att tiggeri är ett stort problem, men jag tror inte att förbud är en lösning. Det är orättfärdigt.

Istället betonar Hermansson vikten av sociala insatser och att försöka möta de som hamnat i en utsatthet, något som hon säger att man jobbar hårt med i Göteborg.

– Det här ju människor som är här för att de har det värre hemma. Då måste man hitta lösningar som hjälper dem, snarare än att de förbjuds.

Hon ifrågasätter också hur praktiskt ett tiggeriförbud skulle vara, och menar att polisen bör lägga resurser på andra saker. Dessutom menar hon att det går emot partiets principer.

– Så här är det i partier ibland och då får man ta sig en diskussion om vad socialdemokratin är. I min ideologi så är inte det här socialdemokrati.

Helt andra tongångar är det hos Moderaterna, som har förespråkat ett tiggeriförbud i ett knappt år. Oppositionsrådet Jonas Ransgård anser att uttalandet är positivt.

– Vi från Moderaterna efterfrågar ju en möjlighet för kommunerna att utföra tiggeriförbud på platser där det krävs för att upprätthålla allmän ordning. Sen krävs det också att man sätter tryck på länderna som inte tar hand om sina invånare, säger han.

Vad tror du att ett tiggeriförbud skulle göra för Göteborg?

– Det skulle kunna bli ett verktyg för att till exempel Brunnsparken, Centralstationen och andra platser skulle fungera som det är tänkt. Man kan vänta på sitt tåg utan att få tusen frågor om att ge pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".