Marina Johansson (s) kommunalråd med ansvar för sociala frågor
Marina Johansson (s) kommunalråd med ansvar för sociala frågor Foto: Erica Hedin / Sveriges Radio

Klyftorna i samhället bakom konflikt

Marina Johansson (s) efter dådet: Vi måste samverka än bättre med polisen
1:29 min

Göteborgs måste kraftsamla och samarbeta bättre med polisen för att öka tryggheten och försöka förebygga kriminalitet i Göteborg.

Marina Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för sociala frågor, är tagen efter gårdagens våldsdåd där ett barn på 8 år dog, ett dåd som tros vara en del i konflikten mellan olika rivaliserande kriminella gäng.

- Det är kommunens ansvar att arbeta förebyggande, polisens roll att beivra brott och sätta kriminella bakom lås och bom, säger Marina Johansson, socialdemokrat i Göteborgs kommuns politiska ledning.

- Och vi måste bli mycket bättre på att samverka med polisen och verkligen fortsätta arbeta förebyggande i de utsatta stadsdelar där många är fattiga och där det finns liten framtidstro bland en del unga. Det är då risken är som störst att en del väljer kriminaliteten.

Marina Johansson, ser klyftorna i samhället som en orsak till kriminaliteten och där konflikter mellan rivaliserande gäng gör att göteborgare känner sig otrygga.

- Idag kommer ledande tjänstemän inom kommunen att träffa polisen för att tillsammans skapa en strategi, som ska vara klar i oktober, över hur vi kan arbeta tillsammans på ett än bättre sätt och verkligen nå ut i utsatta bostadsområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".