nycklar på ett lägenhetskontrakt
På mingelträffarna möts privata uthyrare och bostadslösa studenter. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Svårare för utländska studenter att få bostad

”Svårt om man dimper ner i Göteborg precis innan terminsstart”
0:59 min

Internationella studenter i Göteborg har det svårare än andra studenter att hitta någonstans att bo. Därför arrangerar Boplats mingelträffar för uthyrare och studenter.

Det är svårt för många nya studenter i Göteborg att hitta någonstans att bo. Sveriges Förenade Studentkårer har utsett Göteborg till en av landets sämsta kommuner när det gäller studentbostäder. Extra svårt är det för utländska studenter där 1000 utländska studenter saknar boende varje år i Göteborg.

– Om man bor i Sverige har man kanske lite bättre framförhållning och bättre kontakter och lättare att hitta något, säger Mats Ekblad, informatör på Boplats Göteborg.

För att hjälpa de internationella studenterna arrangeras mingelträffar som är ett samarbete mellan bland andra Boplats, Göteborgs Universitet, Chalmers, SGS studentbostäder och Chalmers.

– Vi gör det för att hjälpa de internationella studenterna. Om man läser en termin eller två så är det väldigt svårt att hitta en bostad om man bara dimper ner i Göteborg precis innan terminsstart, säger Mats Ekblad.

På mingelträffarna bjuds privata uthyrare in för att träffa studenterna som inte varit förberedda på hur svårt det är att hitta boende i Göteborg.

– En eller två träffar brukar räcka. Efter det har de flesta vi varit i kontakt med hittat någon att hyra ut till och studenterna har hittat någonstans att bo, säger Mats Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".