Pojke som hoppar med mamma och infälld bild med kvinna
Lena von Platen på Skolinspektionen menar att 8 månader är för lång tid. Det var så länge Matteo och Linda Persson fick vänta på ett beslut från Skolinspektionen. Då hade skolan redan beslutat om att Matteo skulle tvingas byta. Foto: Ida Mikko /SR

Utredning försvann när Matteo tvingades byta skola

"Det här kan vi bara utreda om eleven är på skolan"
1:43 min

Många anmälningar till skolinspektionen förra året i Göteborg innebär att vissa tagit dubbelt så lång tid att utreda.

I Mölndal anmäldes en skola för kränkande behandling och brister elevens rätt till stöd. Men på den tid som utredningen tog hann eleven tvingas byta skola då man inte kunde möta hans ADHD-problematik.

Innan beslut hann tas så tvingades han byta skola menar mamman till pojken, Linda Persson.

- Det kom väldigt läglig precis innan Skolinspektionen skulle komma med sitt beslut.

Anmälan Linda gjorde till skolinspektion i maj förra år gjordes när sonen Matteo gick i förskoleklassen, då man bland annat såg att han inte fick det stöd han behövde med hans ADHD. Han har bytt resursperson 7 gånger, innan rektor på skolan beslutade att först stänga av honom från skolan och sen flytta på honom, som SVT Väst rapporterat om under veckan.  
Då var redan skolinspektionens utredning igång, en utredning som i normalfall tar 4-5 månader menar Lena von Platen, enhetschef för anmälningsärenden på Skolinspektionen, som tycker att 8 månader är alldeles för lång tid.

- Det är naturligtvis inte bra, det är jag den första att skriva under på. Vi har i Göteborg haft ett väldigt stort inflöde av ärenden och handläggarna har haft många ärenden att beakta.

I dagsläget har Skolinspektionen i Göteborg 170 ärenden att bevaka, men bara för ett halvår sedan var man uppe i dubbelt så många. På den tiden som det tog för skolinspektionen att utreda hann alltså situationen gå så långt för Matteos skolgång att han tvingades byta innan beslutet kom.

Hittills i år har 48 ärenden avskrivit i Sverige för att eleven inte längre går på skolan, en förekommande men inte vanlig anledning till att en utredning läggs ned menar Lena von Platen.

- Vi ska bara utreda ärenden där eleven finns på skolan. Av den anledningen att skolan ska kunna reparera om vi kommer fram till en brist.

Matteo trivs bra på sin nya skola, men mamma Linda är orolig för vad som händer om Mölndals stad får rätt i kammarrätten i hur de har agerat. Hennes oro är att man kan sätta det i system att flytta på barn som Matteo som behöver särskilt stöd i skolan.

- Det måste komma fram hur fel det är att skolan kan komma undan med det här. Det måste få ett stopp.

Rektorn på skolan väljer att avstå från en kommentar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".