Bara 60 avgöranden i Hyresnämnden av tusentals lägenheter

1:44 min

Det går fortfarande trögt för att få nya hyror för drygt 43 000 hyresgäster hos privata fastighetsägare i Göteborg.

Än så länge har Hyresnämnden bara lyckats avgöra den nya hyran för 60 lägenheter av sammanlagt 43 000 och dessutom har de flesta domarna överklagats till Svea Hovrätt.

Hyresnämnden kommer inte hinna avgöra så många nya hyror resten av året säger deras chef Lise-Lott Wilkens:

– Vi har planerat fyra till sex sammanträden i år och varje ärende är max 25 lägenheter. 

Så med den här takten får ni hålla på i flera hundra år? 

– Nej, men många år, säger Lise-Lott Wilkens och skrattar till. Vi kan ju kalla in mer personal men det är ju också en ekonomisk fråga. 

Kan ni från Hyresnämnden ta ett initiativ för att lösa upp det här? 

– Än så länge har det inte varit aktuellt på Hyresnämnden, det har inte funnits det intresset då, men vi hoppas på det. 

Det var Fastighetsägarna som strandade förhandlingarna i våras - de ville ha höjningar på mellan 1.2 och fem procent, medan Hyresgästföreningen ansåg att nivån borde ligga kring en halv procent - vilket de kommunägda bolagen gått med på. I höst hamnar överklagade domar från Hyresnämnden hos Svea hovrätt och vad det kan leda till vill inte Lars Stjernfelt från Fastighetsägarna spekulera i:

– Får man ett visst antal vägledningar då brukar det vara så att kan man tycka att då finns det många beslut och kan man tycka då finns det fog att prata. 

Pedram Kochakpour är förhandlingschef på Hyresgästföreningen:

– Det bästa sättet är att sätta sig och förhandla. Idag har vi ju också faktiskt mycket av vårt bestånd klart, och det är inget som säger att de här fastighetsägarna ligger i en annan kostnadsbild än de övriga vi har hyresnivåerna klara för.