Tredjeårseleverna på Bräcke, Alexander Oldenqvist och Erika Axelborn som utbildar sig till snickare.
Blivande snickarna Alexander Oldenqvist och Erika Axelborn. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

"Snickare - ett bra yrke som behövs"

"Jag har nog alltid velat bli snickare"
1:11 min

Det är stor brist på utbildad arbetskraft inom många LO-yrken visar en kartläggning som LO-distriktet i Västsverige har gjort.


Det är inom 36 LO-yrken, bland annat inom vården, bygg och verkstad, som det saknas utbildad arbetskraft och LO varnar för att välfärden kan vara hotad om inte fler utbildas och fyller på.

Men Erika Axelborn och Alexander Oldenqvist - de satsar båda på att bli snickare och går i trean på Bräckegymnasiet i Göteborg.

- Jag har nog alltid velat bli snickare, säger Erika och Alexander håller med.

- Jag tycker snickare är ett väldigt bra yrke och det behövs på marknaden.

Men till det här läsåret är det färre sökande till Bräckegymnasiets bygg- och anläggningsprogram som därför dragit ner antalet platser i första årskursen från 140 till 125.

- Jag hade önskat ett större söktryck, säger rektorn Hillevi Sjöstedt-Lindqvist. Det är första gången på över 10 år som vi har minskat antalet platser i årskurs ett.

Vad gör ni för att locka fler att söka bygg- och anläggningsprogrammet?

- Vi försöker synas på mässor. Nu hoppas vi också få draghjälp av yrkesmässan Euro Skills i slutet av året där både elever och lärare är väldigt engagerade, säger Bräckegymnasiets rektor.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".