Högljudd salut välkomnade fartyg

1:09 min

När det Colombianska flaggskeppet ARC Gloria anlöpte Göteborg smällde det ordentligt vid garnisonen på Käringberget. För första gången sedan nittiotalet användes det rörliga salutbatteriet.

– Det är en gammal tradition från 1600-talet. Man skulle visa att man kom in med fredliga avsikter och skulle därför skjuta slut på sin ammunition. Värdlandet svarade i sin tur med 21 skott för att välkomna in till landet, säger Sebastian Arby, kommendörkapten och ansvarig för det colombianska besöket. 

Vanligtvis skjuter försvarsmakten salut vid högtidliga tillfällen från det fasta salutbatteriet vid Skansen Lejonet. Det rörliga salutbatteriet har inte använts på många år men när colombianerna ansökte om att få skjuta salut bestämde man sig för att dra ut kanonerna. 

– Sverige och Colombia har sedan femtiotalet haft gemensamma utbyten med marinen, säger Sebastian Arby.

Fartyget har öppet för allmänheten från 9-12 och 14-18 i morgon tisdag, och onsdag. Hon ligger då vid Stigbergskajen nedanför Amerikaskjulet.

Det är alltså gamla vänskapsband som ska underhållas?

– Precis.

Fartyget har öppet för allmänheten från 9-12 och 14-18 i morgon tisdag, och onsdag. Hon ligger då vid Stigbergskajen nedanför Amerikaskjulet. Fartyget lämnar Göteborg på torsdag eftermiddag för att gå till St Petersburg.