Vit kvinna i ljust hår med glasögon sitter framför en svart vägg där det står P3 i grönt i bakgrunden.
Apotekaren Linda Vinbladh har koll på löss Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio

Inte bara läslusen börjar skolan

Apotekare: Huvudkontakt är den värsta risken
0:58 min

När förskolor och skolor drar igång efter sommaren trivs lössen som bäst, de har nämligen frodats under sommaren och letar hår att trivas i.

Varje år efter sommarloven återkommer problemet med löss bland barnen. Apotekaren Linda Vinbladh från Apoteket menar att sommaren är en perfekt tid för lössen att trivas i.

– Det är deras mest aktiva period, de är i gång där och förökar sig fint.

Enda sättet att skydda sig mot att få löss är helt enkelt att inte gnugga huvudet med någon annans huvud. Vinbladh menar att huvudkontakt är det sättet lössen sprider sig enklast.

– Lusen är inte livskraftig mer än kanske fyra timmar utanför hårbotten, då torkar den ut och lägger inga nya ägg.

Många kanske tror att risken är stor att få löss om en delar kam eller mössa med någon, men Vinbladh säger att den risken inte är allt för stor. Även om det finns en rekommendation att inte låna någon annans mössa just när det går löss, så är det just huvudkontakt som är det allra största risken.

– Det är klart, kammar du dig med en kam med löss och där sitter en lus och så kommer jag strax efteråt så finns en risk, men den är väldigt liten. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".