Under onsdagen skrevs böter i Eskilstuna. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Ska tekniken ersätta trafikpolisen?

Polismästaren: Verksamheten måste bli effektivare
2:21 min

Tekniken som ersättning för trafikpolisen på vägarna i större utsträckning? På trafikseminariet i Tylösand diskuterades olika tekniska lösningar för att övervaka trafiken.  

Lena Tysk, som är polismästare i Västmanland och på plats i Tylösand för att prata om polisens nya trafikstrategi, tror att tekniken behöver ersätta poliser i större utsträckning än idag.

Tittar man på polisens verksamhet så måste den bli effektivare. Det mest kostnadsdrivande är ju polismannen själv och då måste vi komplettera med det här.

Hon tycker att ATK-kamerorna, fartkamerorna, är ett bra exempel på hur man kan förebygga hastighetsbrott med teknik.

Kommer tekniken att ersätta poliserna ute på vägarna?

– Ja till viss del, kanske. Vi behöver hjälp att sålla så vi använder vår tid mer effektivt.

Lena Tysk säger att polisens trafikstrategi innebär att alla poliser i yttre tjänst ska jobba med trafiksäkerhetsfrågor. Till exempel ska alla som stoppas i trafiken blåsa alkotest.

Trafikpolisen ska vara mer specialiserad och jobba med exempelvis tunga fordon, där man behöver mer fördjupad kompetens. En del av polisens nya trafikstrategi säger att andra yrkeskårer, som bilinspektörer ska vara med ute i team när det gäller till exempel den nya trafiken.

– Det är så tekniskt att det är ytterligare profession och de ska vara ute och samarbeta med poliser i team, säger Lena Tysk.

På den pågående trafikkonferensen i Tylösand togs olika tekniska lösningar upp som ska kunna ersätta polisen när det gäller övervakning av hastighet och nykterhet, som fartkameror och mobila nykterhetskontroller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".