Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga göteborgssamtal till stödlinje mot extremism

"Vi har inga bevis för att någon rest ner från Göteborg"
1:40 min
Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg.
Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg. Foto: Anders Hagström/Sveriges Radio

Förra året inrättade Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism en stödtelefon för oroliga anhöriga. Men till Göteborg har inte ett enda samtal slussats vidare. 

– Utifrån att den här frågan har varit så exponerad och diskuterad så borde det ha varit åtminstone några samtal säger Zan Jankovski, en av två samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg. 

Det har över lag varit få samtal till den stödtelefon som nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism inrättat för oroliga anhöriga. Det visar en granskning som Svenska dagbladet har gjort. 

Tidningen har granskat hur många gånger Göteborg, Stockholm, Malmö, Örebro och Borlänge har kommit i kontakt med någon orolig anhörig via telefonlinjen. Av de fem tillfrågade kommunerna är det bara Örebro som har fått samtal vidareslussade till sig och då bara ett fåtal gånger. 

Göteborg har inte fått in några samtal alls via stödlinjen och Zan Jankovski tycker att man bör se över öppettiderna för telefonlinjen. I dagsläget är den bara öppen på kontorstid.  
– Jag skulle gärna se att det är mer tillgängligt, säger han. 

Men även om det inte kommer in samtal via den nationella stödtelefonen så får samordnarna i Göteborg in information som de jobbar med. På drygt ett år som verksamheten har funnits har de fått in information som handlar om våldsbejakande extremism vid ett sjuttiotal tillfällen. 
– Det är allt från individrelaterade fall till frågor eller propaganda och klotter i ett bostadsområde. 

Hittills är det framförallt personer som jobbar inom kommunen på till exempel skolor som har hört av sig. Men samordnarna har också fått in samtal från omkring tio samtal från personer som är oroliga för någon i sin närhet. 

Zan Jankovski säger också att allt färre reser till till exempel Syrien för att strida med terrororganisationer. 
– Vi har inga belägg eller bevis för att någon har rest ner från Göteborg det senaste året. Men det är förknippat med en viss osäkerhet och det kan finnas individer som vi inte känner till. Men den generella bilden är att det minskar, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".