Bokmässan i Göteborg.
Bokmässan i Göteborg. Foto: TT

Bokmässan ändrar sig - Nya tider får ställa ut

"Det fanns ingen alternativ väg"
6:44 min

Bokmässan har ändrat sig igen. Den högerextrema tidningen Nya Tider får medverka på bokmässan i Göteborg. Beslutet har tagits efter en närmare juridisk granskning av gällande avtalsvillkor för monterbokning, meddelas i ett pressmeddelande.

Efter en juridisk prövning har Bok & Bibliotek i Norden AB idag, med ändring av tidigare besked, kommit fram till att det ingångna avtalet med AlternaMedia/Nya Tider kommer att fullgöras.

Den högerextrema tidningen Nya Tider får medverka på bokmässan i Göteborg.

– Det här är en komplex fråga. Att det finns vitt skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel har de senaste veckornas debatt tydligt visat. Årets tema yttrandefrihet har ställts på sin spets, säger Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek i pressmeddelandet. 

– Det finns många parametrar att ta hänsyn till men nu måste vi förhålla oss till den strikt juridiska i den här frågan, säger Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek i pressmeddelandet. 

Beslutet att låta Nya Tider ställa ut på årets mässa väckte en kritikstorm. Flera aktörer valde till exempel att bojkotta mässan, som serietecknaren Lina Neidestam och gratistidningen Djungeltrumman.

Efter de starka reaktionerna backade mässan och beslutade att inte upplåta plats åt tidningen.  

Efter dagens beslut står det nu klart att Nya tider återigen kan medverka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".