Ny bromsmedicin mot HIV från SU

Forskare på bl.a Sahlgrenska akademin i Göteborg har tagit fram en ny bromsmedicin mot HIV som i år ska börja testas på HIV-smittade.

Den nya substansen som tagits fram kallas alphaHGA och i laboratorieundersökningar har den både framgångsrikt angripit HIV-viruset och hindrat att HIV-viruset blivit resistent mot substansen.

Världen runt arbetar forskare med att få fram effektiva bromsmediciner mot HIV. De mediciner som finns visar sig ofta vara otillräckliga främst när HIV-viruset blir resistent mot medicinen.

I väntan på det medicinska genombrott som ett effektivt vaccin mot HIV skulle innebära, så skräddarsys nu mediciner som dels angriper HIV-viruset och men också har den egenskapen att HIV-viruset inte blir resistent mot medicinen.

I höst kommer en klinisk studie att sättas igång på HIV-patienter i Thailand där substansen alphaHGA provas.

Det är det biotekniska forskningsföretaget Tripep som i samarbete med dom Thailändska myndigheterna håller i läkemedelsförsöket.

På Sahlgrenska Akademin i Göteborg har man varit med om att ta fram alphaHGa som har sitt ursprung i en molekyl som tidigare testats som bromsmedicin mot HIV. Denna molekyl i sig visade sig inte vara verkningsfull mot HIV, men väl när den bröts ner till alphaHGA.

Så nu när alphaHGa isolerats och framställts kemiskt blir den forskarnas senaste hopp om at kunna hitta en effektiv bromsmedicin mot HIV-viruset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista