Ansträngd sommar på Sahlgrenska

1:41 min

Som P4 Göteborg rapporterade under torsdagen så har flera av sjukhusen både hållit nere och sänkt sina kostnader för bemanningen under sommaren. Men det har också fått sina konsekvenser i övertid och avbrutna semestrar för sjuksköterskorna.

Susanne Blom Persson är styrelseledamot Vårdförbundet i Göteborg och menar att situationen på Sahlgrenska har varit under all kritik på vissa avdelningar under sommaren.

- Det har varit kaos och det är till och med värre än förra året. Det har varit överitd, överbeläggningarn och man har flyttat på semestrar. Det är riktigt allvarligt

I juni så var övertid generellt lägre på Sahlgrenska, men vissa avdelningar drar det iväg bekräftar HR-ansvarig Jerker Gussmo. Ännu finns inte uppgifterna om juli månad. Men man ser ett samband med mellan de avdelningar som har svårt med bemanningen och den ökande övertiden. Görel Nergelius är chefsläkare på SU.

- Det har varit ansträngt på vissa men inte alla avdelningar.

Görel Nergelius säger också att man trots det inte sett några större hot mot patientsäkerheten. Vidare menar hon att man hade personalen med sig när man inför sommaren beslutade att inte använda sig av bemanningssjuksköterskor.

- Det blir en större trygghet för både patienter och personal om det är vår egen personal som jobbar.

Men styrelseledamoten i Vårdförbundet Susanna Blom Persson berättar att arbetssituationen varit som värst på ett särskilt område.

- Det är främst på de avdelningar som rör barn och kvinnor. Det har varit riktigt tufft. Och där slutar folk nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista