Gymnastiksal. Foto: Erik G Svensson
Foto: Erik G Svensson

Fler skolor med könsuppdelad idrott

Den könsuppdelade idrotten på Al-Azharskolan i Stockholm har väckt starka reaktioner. Men skolan är inte ensam. Även Römosseskolan i Göteborg gör det.

Hälften av landets muslimska friskolor delar upp pojkar och flickor när det är dags för idrott, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen finns tio skolor med muslimsk inriktning som registrerats som konfessionella hos Skolverket. Två av dessa, Framstegsskolan i Stockholm och Gryningeskolan i Botkyrka, uppger att de också delar upp pojkar och flickor på idrotten.

Ytterligare två skolor, Cordoba International School i Stockholm och Römosseskolan i Göteborg, uppger att idrotten är uppdelade när tidningen ställer frågan som undrande förälder.

Fyra skolor uppger att idrottslektionerna är gemensamma medan en skola, Imanskolan i Uppsala, inte har svarat på Svenska Dagbladets fråga.

Skolinspektionen konstaterade i ett beslut i augusti att den könsuppdelade idrotten på Al-Azharskolan inte strider mot några regler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".