Sjuksköterskorna Ingrid Broms och Branka Djukanovic Svensson med plakat med texten "Slut på rean".
Sjuksköterskorna Ingrid Broms och Branka Djukanovic Svensson är två av alla som kräver en bättre sjukvård i Sverige. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Kampen fortsätter för bättre sjukvård

"Vi är trötta på nedmonteringen av svensk sjukvård"
1:07 min

I Göteborg och i 25 andra svenska städer anordnades under söndagen manifestationer för en bättre sjukvård under parollen "Slut på rean - en annan vård är möjlig".

Bakom manifestationerna står ett nätverk bestående av vårdpersonal, patienter och anhöriga.

I Göteborg hålls manifestationen på Gustav Adolfs torg.

- Vi är trötta på den nedmontering som har pågått inom svensk sjukvård i många år, säger sjuksköterskan Ingrid Broms som senast arbetat på Sahlgrenskas medicinklinik.

Kollegan Branka Djukanovic Svensson, som sitter i Vårdförbundets styrelse i Göteborg, arbetar på card-labbet på Sahlgrenska.

- Jag håller med Ingrid. Nu är det nog. Det är långa pass och det är dubbla pass och det saknas personal.

- Det var riktigt illa med väldigt stor personalomsättning, säger Ingrid Broms om Sahlgrenskas medicinklinik. Ofta är det oerfaren personal som lär upp ny personal och det är ett hot mot patientsäkerheten.

Nu tror de båda att dagens manifestationer runtom i Sverige ska påverka de som bestämmer om sjukvården. 

- Vi hoppas att de vaknar och lyssnar på oss. Det här är så stort att de inte kan blunda för det, säger Ingrid och Branka som båda ska tala från scenen på Gustav Adolfs torg.


   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".