Infälld bild på Carolina Falkholt och den förstörda målningen i bakgrunden.
1 av 2
Carolina Falkholts muralmålning på Ringön blev delvis övermålad i helgen. Foto: Anna Bergman och Claudia Fried (infälld bild)
Väggmålning över vagina på Ringön
2 av 2
Carolina Falkholts målning före den blev övermålad. Foto: Carolina Falkholt

Stor nakenmålning på Ringön förstörd

"Jag tror att hat ligger bakom"
1:35 min

Den prisbelönta konstnären Carolina Falkholts muralmålning på Ringön vandaliserades i helgen. Målningen föreställde en kvinnas vagina.

– Innan den vit-rollades var den färgsprakande.  Jag tror att någon form av hat, motstånd och ilska mot att en kvinnokropp tar fri plats i det offentliga rummet som ligger bakom vandaliseringen. Jag tror att det är provocerande att en kvinna ligger bakom målningen, säger konstnärinnan Carolina Falkholt.

Målningen ingår i en serie som heter Fittkaos och arkitektur och Carolina Falkholt menar att det offentliga rummet domineras av den patriarkala strukturen och detta är en motvikt till det.

Det var natten mot lördag som någon hade begett sig till Ringön för att rolla över hälften av målningen med vit färg.

– Jag känner sorg över att det är förstört. Jag kommer återuppföra konstverket på Mimers hus i Kungälv den 27:e september. Vad som händer med målningen på Ringön vet jag inte, säger hon och tillägger:  

– Efter det här blev känt har jag fått mycket uppbackning. Det är det som gör att jag orkar fortsätter med min konst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".