Personal och elever framför bambatältet på skolgården
1 av 2
Skolmåltidsbiträdena på Hvitfeldtska, Shabana Chagan, Helén Älveblad och Edisa Shakjirovikj. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
Lång kö med elever till stora mattältet ute på skolgården
2 av 2
Bambakön till mattältet ute på skolgården växte snabbt. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Hussvamp stänger bamba

600 elever får äta ute på stan
1:21 min

Göteborgs största gymnasieskola har tvingats att stänga sin skolrestaurang sedan hussvamp upptäckts i de bärande delarna av bamba.

Hussvampsangreppet får till följd att de 2100 eleverna ända fram till november får äta i ett stort tält på skolgården eller i klassrummen, medan treorna får matkuponger till att käka lunch ute på stan.

Och det innebär förstås extrakostnader för skolan, konstaterar Hvitfeldtskas gymnasiechef Mikael O Karlsson:

- Extrakostnaden för att äta ute på stan är ungefär 20 kr per portion och gånger 600 elever kan man räkna själv, per dag, säger han.

Det var i samband med underhållsarbeten strax före sommaren som hussvampsangreppet upptäcktes och nu pågår sanering av Hvitfeldtskas bamba.

- Jag har ställt frågan till Miljöförvaltningen: Är det farligt för människor eller för huset? De har svarat att det är farligt för huset, inte att andas in.

Igår var det premiär för det jättelika serveringstältet ute på skolgården där tvåorna Ella Magnusson och Sarah Hashemi köade för att äta sin lunch idag.

- Det känns sådär. Jag gillade vår förra bamba mer. Jag hade hellre haft matkort, säger Ella.

- Matkort är bättre, men jag tycker tältet är väldigt bra gjort, säger Sarah. Det är helt ok.

Båda är nöjda med informationen från skolledningen om hussvampen och varför man tvingas äta skollunch utanför bamba.

Men även om det var slamrigt inne i det jättelika bambatältet och kön var lång så är skolmåltidsbiträdet Helén Älveblad ändå nöjd så här långt.

- Det funkar riktigt bra. Det är mycket kö och intensivt. Det känns som om man är på en camping och jobbar, säger Helén.

I månadsskiftet oktober/november hoppas ledningen för Hvitfeldtska gymnasiet att svampsaneringen ska vara klar och skolrestaurangen kunna tas i bruk igen.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".