Lotta Schelin på besök hos P4 Göteborg
Lotta Schelin vill att det pratas fritt om mens och dess påverkan på kvinnor. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Vill bryta tabu om mens

"Det påverkar varenda kvinna"
1:11 min


Fotbollsspelaren Lotta Schelin vill bryta tabut kring menstruation. – Vi pratar inte naturligt om det säger, hon.

 – Vi har mens varje månad och ändå är det ett ämne vi inte kan så mycket om och vi vet inte exakt hur det påverkar oss, säger hon.  

Till Expressen säger hon att hon under alla sina år aldrig blivit tillfrågad av någon idrottsläkare eller tränare om hur menstruationen påverkar hennes idrottande.

Hade män haft menstruation hade frågor om träning och mens varit grundligt kartlagda, tror hon.

Sedan detta uppmärksammades har hon fått många reaktioner. 

– Mestadels positiva, jag är förvånad över att det får ett sådant genomslag. Det betyder att vi måste prata om det,  säger Lotta Schelin till P4 Göteborg.

Legitimerade sjukgymnasten och docenten på Karolinska Institutet Cecilia Fridén håller med och säger till TT att de studier om skador hos idrottande skador kopplade till menstruationscykeln som gjorts är för små att dra säkra slutsatser ifrån.

Men enligt dem verkar kvinnliga fotbollsspelare och handbollsspelare skada sig mer precis före mens, medan alpina skidåkare verkar vara känsligast runt ägglossning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".