Karl Dyall och Rennie Mirro
Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges radio

Kritikerrosad musikal till Göteborg

"Han var den största entertainern"
2:16 min

I kväll är det premiär på pjäsen "From Sammy with love" på Lorensbergsteatern i Göteborg. En pjäs om komikern, dansaren och sångaren Sammy Davis Jr. 


Pjäsen går tillbaka till 50 och 60-talens USA när apartheid fortfarande rådde. Publiken får följa Sammy Davis Jr från 3 års ålder genom livet.  En livsresa kantad av utanförskap, framgångar, stjärntillvaro och ensamhet. På toppen av sin karriär gifter sig Sammy med den svenska filmstjärnan May Britt Wilkens.

Blandäktenskap som fortfarande var förbjudet i flertalet delstater väckte massiv kritik och upprörda känslor över hela nationen. Trots framgångar i sin solokarriär och som medlem i gruppen The Rat Pack kände sig Sammy dock alltid utanför.

– Han plöjde vägen. Till exempel Michael Jackson hade inte nått så långt utan honom, säger Karl Dyall.

Karl Dyall och Rennie Mirro turas om att dansa, sjunga och berätta i rollen som Sammy Davis Jr. Genom Sammy speglar dom sina egna upplevelser av utanförskap, hur det var att växa upp som blandbarn och hur deras karriär och privatliv påverkats av att vara ”svart-vita” som de själva säger.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".