Siluett på människa på en bro
1 av 2
Självmord är en av de tio vanligaste dödsorsakerna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Huvudentrén vid norra Älvsborgs länssjukhus med bilar vid vändplanen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
2 av 2
Kunskapen om hur man kan förhindra självmord behöver bli bättre, menar Sofia Sandersson, verksamhetsutvecklare på Näl. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

WHO: Självmord är en folksjukdom

Sofia Sandersson: Vi vill förmedla ett hopp
1:38 min

Suicid är en av de vanligaste dödsorsakerna men det går att hindra många genom rätt bemötande. Nu satsar sjukvården i Västra Götalandsregionen på att utbilda sina anställda.

Under hela fredagen hålls seminarier för de anställda att få lära sig mer om suicidprevention på alla sjukhus i regionen. För kunskapen kan bli bättre menar Sofia Sandersson som jobbar med verksamhetsutveckling på Näl.

– Vi ser att även inom vuxenpsykiatrisk verksamhet behöver vi öka kunskapen, men kunskapen behöver också finnas inom andra verksamheter där vi möter människor med psykiatrisk problematik, säger Sofia Sandersson.

På lördag så infaller den internationella suicidpreventiva dagen som instiftats av WHO, Världshälsoorganisationen, som ser suicid som en folksjukdom och statistiken visar att det är en av de tio vanligaste dödsorsakerna. Det är flest unga personer och flest män som tar sina liv.

– Det är ju skrämmande, att någon tar sitt liv var sjätte minut! Man får ju rysningar och fattar att här måste vi göra någonting, säger Sofia Sandersson.

Och för att minska antalet suicider behövs alltså mer kunskap om rätt bemötande.

– Att man förmedlar ett hopp om att det är möjligt med en förändring, säger Sofia Sandersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".