Sexans spårvagn på hållplatsen i Brunnsparken
Sexan på väg från Brunnsparken. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Starka reaktioner efter att spårvagnschaufförernas gym stängs

"Lyckats ta ifrån oss den sista förmånen vi hade"
1:46 min

Göteborgs spårvägar har beslutat att stänga medarbetarnas gym. Beslutet har mötts av besvikelse och ilska bland chaufförerna. 

Beslutet att stänga de två gymmen har mötts av besvikna chaufförer och Giovanni Pietrafesa på fackförbundet kommunal säger att han är förbannad. 

– Min första reaktion var att nu har de äntligen lyckats ta ifrån oss den sista förmånen vi hade. Det är så det känns, säger han. 

Gymverksamheten startades av anställda i början på 90-talet. Outnyttjade lokaler vid Rantorgets och Majornas spårvagnsdepåer iordningställdes till träningslokaler.

Men den 15 september ska gymmen stängas, enligt ett beslut från Göteborgs spårvägar. 

Eftersom vi inte kan ta vårt säkerhets- och arbetsmiljöansvar när det är organiserat på det här sättet så anser vi att det här är det rätta beslutet,

Bolaget menar att man inte kan säkerställa sina medarbetares säkerhet eftersom gymmen är öppna dygnet runt och att det därför finns en risk att olyckor inte upptäcks i tid.

Dessutom menar man att personer som inte jobbar vid spårvägarna har använt gymmen. 

–Vi gjorde bedömningen att de arbetsmiljömässiga och säkerhetsmässiga aspekterna väger tyngre än det eventuella missnöje som skulle uppstå genom att vi skyndsamt genomför den här åtgärden, säger Sara Silfver. 

De som vill fortsätta träna hänvisas i framtiden till det friskvårdsbidrag som kommunen har beslutat att införa i alla sina bolag och förvaltningar från och med nästa år, eller till andra gym som bolaget har avtal med. 

Men Giovanni Pietrafesa på Kommunal tycker att bolaget ska behålla sina egna gym. 

– Med våra stillasittande jobb behöver man verkligen träna och det är viktigt att det är i närheten av där vi arbetar så att man lätt kan gå dit och springa av sig stress till exempel. 

Kommunen säger att de inte kan garantera säkerheten. Ska man ha gymmen öppna då?

– Vill man så kan man. Det är bara att skaffa en försäkring. De pratar om säkerheten men det har varit folk som har mått dåligt på toaletten också, ska de stänga ner toaletterna då också? 

Vad vill du säga till ledningen? 

– Vakna upp och lyssna på er personal, säger Giovanni Pietrafesa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".