Isabella ringde till ungdomstjänsten varje dag men det dröjde länge innan hennes son fick plats på ett ungdomshem.
1 av 2
Isabella ringde till ungdomstjänsten varje dag men det dröjde länge innan hennes son fick plats på ett ungdomshem. Foto: Josipa Kesic/Sveriges Radio
På boendet Nereby utanför Kungälv är det fullt belagt hela tiden. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio
2 av 2
På boendet Nereby utanför Kungälv är det fullt belagt hela tiden. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio

Fullt på landets ungdomshem

Isabella: Jag ringde socialtjänsten varje dag.
1:51 min

De platser som finns räcker inte till alla unga som behöver vård för bland annat missbruk eller kriminalitet och det blir långa väntetider för de som väntar på en plats.

Ungdomarna kan få vänta länge innan de kan få en plats på något av Statens institutionsstyrelsens ungdomshem. Till dessa hem skickas ungdomar efter att socialtjänsten fattat beslut om det och efter det är det Statens institutionsstyrelse som placerar ungdomarna på ett hem. Men trots att antal platser blivit fler de senaste åren så räcker de ändå inte till.

– Samma dag som en ungdom lämnar eller flyttar ut står det en annan och knackar på dörren, det är den största skillnaden mot hur det var tidigare, säger Hans Bishop, institutionschef på boendet Nereby utanför Kungälv.

Det är fullt belagt på boendet Nereby men också på andra hem runt om i landet. Antalet vårddygn har ökat de senaste åren från 200 331 år 2013 till 224 303 år 2015, det visar Statens instutionsstyrelsens årsredovisning från förra året. Prognoserna för i år pekar på ytterligare ökning enligt Christer Pedersen som är kommunikationsdirektör på Statens instutionsstyrelse:

– Just nu ser det ut som så att alla våra institutioner är fulla, säger han.

Ungdomshemmen är uppdelade efter kön och det är framförallt på pojksidan som det är störst efterfrågan på platser. En förklaring till ökningen där är bland annat det stora antalet ensamkommande flyktingpojkar som har kommit till Sverige den senaste tiden och där en del av dem behöver vård för bland annat missbruk och kriminalitet. Från att ha utgjort ett fåtal på ungdomshemmen, utgör de idag runt 20 procent.

Christer Pedersen berättar att många fler platser ska till framöver.

– Vi har en planering för de närmaste tre åren att öka med över hundra platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".