kvinna i hippiekläder
1 av 4
Pia Ternström spelar Sheila Foto: Mats Bäcker
tre kvinnor i hippiekläder
2 av 4
Från vänster: Paula Santa-Eufemia, Leila Jung, Sofia Jung Foto: Mats Bäcker
Hair spelas på Göteborgsoperan
3 av 4
Antikrigstemat i Hair är lika aktuell idag Foto: Jazz Munteanu/Sveriges Radio
Ett gäng skådespelare från Hair
4 av 4
Foto: Mats Bäcker

"Hair" - sprakar av liv efter snart 50 år

Mia Gerdin om Göteborgsoperans "Hair"
3:31 min

I lördags var premiär på Göteborgsoperan för Hair, en musikal som hade premiär för nästan 50 år sedan Off-Broadway i New York. Regissören Rikard Bergqvist har gjort en uppdaterad scenversion som Mia Gerdin har sett. 

Musikalen blev filmatiserad 1979 av Milos Forman. Det blev genombrottet för skådespelaren Treat Williams som gängledaren George Berger. Han gjorde bland annat den klassiska scenen där han sjunger I've got life samtidigt som han dansar på ett bord och svingar sig i kristallkronan i utsvängda jeans och långt hår.

Göteborgsoperans verision av innehåller förstås också mycket dans och musik. Det är ett fyrverkeri av pulserande musik, många hits, häftig koreografi och en florstunn handling. Rikard Bergqvist brakar loss med videoprojektioner, breakdance, hiphop och airboards i en intensiv räcka av sång och dansnummer som uttrycker det unga människor alltid undrat över - vem är jag, vem vill jag vara, vem bestämmer över mitt liv, och sist men inte minst: fuck the war!

Rikard Bergqvist har kallat sin uppsättning för en "associativ rockkonsert". Här finns inget orkesterdike, bandet som består av 13 musiker står uppe på scen och där finns också den viktiga videoduken i fonden. Det är ett dö-fräckt samspel mellan scengolv och projektionsduk, det är Sebastian Kilstrands förtjänst.

Joakim Brinks ljussättning, Malin Zakis koreografi och Tomas Sjöstedts kostymer som är en blandning av hippie- och graffitimode, bidrar också till den färgsprakande upplevelsen - men framför allt är det musiken, skriven av Galt Mac Dermot och nu under Martin Östergrens musikaliska ledning, som gör Hair så livsbejakande, trots att den handlar om brustna illusioner om den fria kärleken och har så mörka hallucinationer om krig och död.

Hair är en kollektivmusikal - det är över 40 personer som är på scenen nästan hela tiden - och de ger järnet, de ger allt! Vill räkna upp alla men det funkar inte, så OK, det får bli ett namn: Vilhelm Blomgren som Claude, som växlar mellan kaxighet och feghet, mellan ljus och mörker inför sin kommande dust med Utrotningsdepartementet.

I den här uppsättningen av Hair finns en otrolig vilja att visa vad man kan - och vad man kan tillsammans - det är mäktigt.

Hair innehåller hits som I've got life, Aquarius, Good Morning Starshine, Let the sunshine in m fl


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".