Tunt ozonlager gör solen starkare

Man behöver inte ha legat på stranden och pressat för att ha bränt sig i solen de senaste dagarna. Orsaken är en kombination av att solen står högt och att ozonskiktet just nu över Götaland är tunnare än vanligt.

Sol, vind och vatten vill vi ha på sommaren. Men efter midsommarhelgen var vi många som återvände till jobbet och såg ut mer som kräftor än pepparkakor.

Och det beror på det höga UV-indexet. De senaste dagarna har UV-index över Götaland legat runt sju på en skala där två räknas som lågt och åtta som mycket högt.

UV-indexet är ett mått på den strålning från solen som är skadlig, som gör att vi bränner oss och i värsta fall drabbas av hudcancer och UV-indexet påverkas av flera olika faktorer. Hur högt solen står, tjockleken på ozonskiktet och om det är molnigt eller inte.

Och genom att kolla UV-indexet innan man går till stranden blir det också lättare att skydda sig.

Via medierna är det lätt att hålla sig uppdaterat om grillvädret, badtemperaturerna, trafikläget och annat som är bra att ha koll på under semestern. Men trots att SMHI har haft dagliga rapport om UV-index är det bara några enstaka tidningar som publicerar det.

Det tycker Weine Josefsson, meterolog på SMHI är synd. Men han är övertygad om att det kommer att förändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista