Länsjuristen Jonas Ledelius
Länsjuristen Jonas Ledelius har handlagt överklagade bygglov i mer än 20 år och ser att 2016 haft en markant ökning i jämförelse med tidigare år. Foto: Ida Mikko / SR

Fler och fler bygglov överklagas i Göteborg

"Som granne bör man ha koll"
1:31 min

I år överklagas ovanligt många bygglov i länet. Länsstyrelsen som handlägger överklagandena ser en ökning med 20 procent jämfört med förra året.

De drygt hundra överklagade bygglovsbesluten i Göteborg står för en fjärdedel av ärendena som kommit in.

Främst gäller det ombyggnation i bostadsområden. Ovanligt många bygglov överklagas i Västra Götaland i år. Det menar Länsstyrelsen som redan nu tagit emot 465 ärenden. Jonas Ledelius är länsjurist på Länsstyrelsen som handlägger de ärenden som kommer in.

– Det är en 20-procentig ökning från förra året. Vi har fått sätta oss och fundera hur det kommer bli resten av året nu, men ja det är ovanligt många.

Det handlar både om beviljade och avslagna bygglov och Jonas Ledelius på Länsstyrelsen tror att det här handlar om att det byggs ovanligt mycket i år i länet. Lokalt i Göteborg så har det redan kommit in 108 överklagade bygglovsbeslut, något som Fredrik Andersson, bygglovschef på Stadsbyggnadskontoret, menar är en ökning men helt inom ramen för hur det brukar se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".