En bild på antalet överklagande när det gäller bygglov och en allvarlig man i skjorta.
Magnus Lambertsson på Skanska ser en tydlig trend i vart det är svårast att bygga. Foto: Stadsbyggnadskontoret. Ida Mikko/Sveriges Radio

Havsnära byggen ger många överklaganden

"Vi vill ju bygga i de attraktiva områdena"
1:32 min

Länsstyrelsen tar emot omkring 150 överklagade bygglovsbeslut varje år från Göteborg. Och främst överklagas det i kustnära områden och centrala Göteborg.

Enligt statistik som P4 Göteborg har tagit fram så toppar Västra Göteborg och Västra Hisningen i överklaganden under de senaste fem åren. Magnus Lambertsson,försäljnings och marknadschef på Skanska, ser tydligt var de har som svårast att bygga

– Ju närmare centrum desto tydligare är det. Även i högutbildade områden.

Länsstyrelsen tar emot omkring 150 överklagade bygglovsbeslut varje år från Göteborg. Oftast klagas de på ombyggnationer eller att man fått avslag på sin bygglovsansökan.

Men att Göteborg skulle sticka ut i mängden överklaganden per invånare håller inte Fredrik Andersson, Bygglovschef på stadsbyggnadskontoret, med om. Men däremot att man ser skillnad på var det överklagas.

– Vi ser att det är i de kustnära områdena och centrala Göteborg. Men det är fortfarande en liten del som överklagas, totalt så beviljar vi ca 4500 bygglov per år i Göteborg.

Dominerar gör området Älvsborg i Västra Göteborg med 70 bygglovöverklaganden totalt de senaste 5 åren. Motsvarande siffra i området Angered i Öster är 4 under samma period.


Flest överklagade bygglovsbelsut 2011 -2016

Älvsborg 71 st

Näset 58 st

Brottkärr 55 st

Hästevik 50 st

Hovås 44 st

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".