Rickard Ljunggren
Rickard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg ser det som att för många får överklaga i dagsläget Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Byggföretagen: För många får överklaga

"För många byggnader och människor kan föra med sig problem"
4:09 min

För många får överklaga bostadsplanerna i Göteborg. Det tycker både fastighetsägarna och byggföretagen.

P4 Göteborg kunde igår rapportera att två tredjedelar av alla bostadsplaner i Göteborg överklagas. I Östra Göteborg så överklagas endast 20 procent av byggplanerna, medans det i Örgryte-Härlanda är omvända siffror. Mikael, boende i Härlanda kan förstå varför det överklagas i hans område.

- Det är ju de stora gröna öppna ytorna som är attraktivt med det här området. Försvinner det så spelar det ju ingen roll vilken stadsdel man bor i längre. Så jag förstår de som överklagar.

På byggföretaget Skanska tycker man att överklaganden borde avgiftsbeläggas, precis som demonstrationstillstånden. Rickard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg tycker att mycket kan förbättras i överklagandeprocessen som nu är krånglig och lång.

- Det är tre grejer som behöver göras. Begränsa vad som kan överklagas, av vem och i vilka instanser. Allt handlar om vilken praxis staden har och det är inte reglerat i plan- och bygglagen.

Rickard Ljunggren menar fortsatt att man på Stadsbyggnadskontoret är för generös i vem som får överklaga för att man är rädd att begå formalia fel.

- Det innebär att det blir en snöboll, där fler och fler bjuds in att överklaga.

Men på Stadsbyggnadskontoret tycker man inte att det finns ett behov av att begränsa vem som överklagar planerna. Snarare ser man att man behöver bjuda in fler, åtminstone i medborgardialogerna menar Birgitta Lööf, planchef på Stadsbyggnadskontoret.

- Just nu når vi bara en kategori personer och vi behöver nå de unga och de som har svårt att ta sig till oss. Det är ju för de unga som vi bygger och någonstans måste det visas en solidaritet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".