Hannah Parnén
Hannah Parnén Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio

Självskadepatienter kan få vänta två år på vård

"I ren desperation skickas patienter till rättspsyk"
2:23 min

Svensk vård för människor som drabbats av ätstörningar och självskadebeteende är ett lotteri. – En del patienter blir till och med sämre av vården, säger Hanna Parnén som jobbar på den ideella föreningen Shedo.


Hannah Parnén vet hur det är att lida av självskadebeteende. Hon drabbades i ung ålder av ätstörningar och självskadebeteende. Hon jobbar nu för att sprida kunskap om en ofta förbisedd patientgrupp. 

– Det är ett lotteri vem man får träffa och hur mycket man blir tagen på allvar om man har problem med ätstörningar och självskadebeteende.

– När man väl har beviljats behandling kan en del få stå i kö i uppemot två år på vissa ställen i Sverige. Det är väldigt lång tid för en människa som inte vet hur man ska överleva den närmsta timmen eller ens närmsta minuten, säger hon. 

Hon är också kritisk mot när inlagda patienter inte får så mycket stimuli utan det blir mer av förvaring. 

– Vården i Västra Götaland är inte jättebra men jag har hört att man vill satsa på att erbjuda bra vård för patienterna, säger hon. 

Under nästa år kan Göteborg och Sahlgrenska universitetssjukhuset få Sveriges första högspecialiserade vårdenhet för behandling av personer med mycket svåra självskadebeteenden. Detta om landets regioner och landsting kan komma överens om finansieringen. 

Hanna Parnén välkomnar satsningen. 

– Det är fantastiskt, jag hoppas verkligen att det blir av snart. I ren desperation skickas en del patienter till rättspsyk och en del av dom har blivit väldigt illa behandlade. Det är inte optimalt. Vi hoppas andra landsting tar efter och startar fler enheter på andra platser i landet, så ingen behöver behandlas på rättspysk, säger hon. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".