En klunga förskolebarn runt en lärare
1 av 2
Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT
En bild tagen framifrån på förskolelärarna Eva Svensson och Birgitta Carlsson
2 av 2
Eva Svenson och Birgitta Carlsson har fått det tuffare på jobbet i takt med att barngrupperna blir större. Foto: Victor Pandurescu / Sveriges Radio

Stora barngrupper ger ökad olycksrisk

Förskoleläraren: Armarna räcker inte till
2:37 min

Många barngrupper i Göteborgs förskolor är för stora. På Skutehagens förskola i Torslanda tar tre pedagoger hand om 20 barn.

– Armarna räcker inte till, säger Eva Svensson som är förskolelärare på Skutehagens förskola. 

Enligt skolverkets riktlinjer ska inte barngrupper, inte ens för de äldsta barnen i förskolan, överskrida 15 barn per grupp.

På Skutehagens förskola, liksom på de flesta förskolorna i Göteborg, är grupperna så stora som 20 barn. Birgitta Carlsson, en av lärarna på förskolan, menar att detta leder till höga ljudvolymer och trötthet. 

– Det blir mer ljud ju fler barn man har. Jag själv är väldigt trött när jag kommer hem från jobbet, säger hon.

Men det är inte bara lärarna som är trötta. Jonas Mentzer har haft barn på Skutehagen i sex år. Han har sett grupperna växa och samtidigt märkt av en förändring hos sina barn. 

– De är mycket tröttare. De är ljudtrötta. När de kommer hem vill de oftast vara i tysta rum. Flickan som är fem år har alltid tyckt om att gå på dagis men säger mer och mer att det är jobbigt och gapigt, säger han.

Fast det är mer än ljudvolymen som påverkas när avdelningarna blir allt trängre. 

– Säkerheten diskuteras på föräldramöten. Det händer småsaker hela tiden just för att personalen inte har överblick över var alla är. 

Eva Svensson håller med Jonas om den ökade olycksrisken som följer av att personalen måste hålla koll på allt fler barn. 

– Det händer mycket olyckor. Denna veckan har vi haft två incidenter med småbarn som har slagit sig kraftigt. Man hinner inte vara med överallt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".