kvinna med slöja vid fönster
1 av 2
Amina sitter på förvaret hos Migrationsverket sedan fem månader. Hon ska utvisas till Pakistan. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg
man i kostym
2 av 2
Det offentliga ombudet Payam Hatami menar att hotet mot hans klient är verkligt och har lämnat in ett verkställighetshinder till Migrationsdomstolen att besluta om. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg

Amina blev slagen av sin man - hotas av utvisning

Amina: Vad skulle jag göra?
1:45 min

Amina blev misshandlad av sin man. Efter att ha blivit tvingad att skriva under skilsmässopapper hotas hon nu av utvisning. Många drabbade kvinnor känner inte till lagen som gör att de kan få stanna.

Utlänningslagen ger gifta eller sammanboende personer som är här med tillfälligt uppehållstillstånd rätt att stanna permanent om de kan visa att de utsätts för våld i relationen. Men många som är drabbade känner inte till lagen, menar kvinnojourer och jurister P4 Göteborg pratat med.

Amina, som vi väljer att kalla henne, sitter på förvaret hos Migrationsverket och ska utvisas till Pakistan. Hade hon polisanmält sin man för misshandel hade chanserna att stanna i Sverige varit större. 

– Han slog mig flera gånger. Det kändes inte bra, men vad skulle jag göra, säger Amina.

Amina möter mig i besöksrummet på Migrationsverket. Hon är 32 år gammal och har bott i landet i snart fyra år. Amina gifte sig med en man som hon knappt kände i Pakistan. Kort efter att hon kom till Sverige började en fysisk och psykisk misshandel, som hon inte polisanmälde.

Strax innan hon skulle fått permanent uppehållstillstånd tvingades hon skriva under på dokument - papper som hon trodde var för att få stanna. Men det visade sig vara skilsmässopapper, förklarar hon.

Jag gick ut och han tvingade in mig och sa att jag var tvungen att skriva under för att få stanna i Sverige,

Men kort därefter kastades hon ut på gatan av maken och fick söka uppehållstillstånd, utan anhöriganknytning. Migrationsverket nekade.

Sedan fem månader tillbaka sitter hon i förvar för att utvisas till Pakistan. Men flera bokade resor har ställts in till följd av att hon hotats till livet av sin familj i Pakistan som menar att hon vanhedrat familjen genom att skilja sig.

– De har hotat mig med döden, säger hon.

Även det offentliga ombudet, Payam Hatami, anser att det finns ett verkligt hot mot Amina. Han har lämnat in ett verkställighetshinder som nu Migrationsdomstolen ska fatta beslut om.

– Hederskulturen där hon kommer ifrån påverkar kvinnorna starkt, så hon kommer förtryckas oavsett vad som väntar henne från familjens sida, säger Payam Hatami.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".