Christian Andersch, till vä får ansvar att leda rekonstruktionen av Stampen, där Peter Hjörne är huvudägare ordförande i styrelsen.
Christian Andersch till vänster är övertygad om att ackordsförhandlingarna kommer gå igenom. Foto: Erica Hedin

Nu ska Stampens skulder avgöras

"Vi kommer klara det med råge"
1:36 min

Idag börjar ackordsförhandlingarna som kommer avgöra bland annat Göteborgs Postens framtid, när man nu fortsätter rekonstruktionen av tidningskoncernen Stampen i Göteborgs tingsrätt.

I Stampen-koncernen ingår bland annat tidningarna Göteborgs-Posten, Bohusläningen, Mölndals-Posten, Kungälvs-Posten och TTELA.

Bakgrunden till koncernens skulder på 2,6 miljarder ligger bland annat i uppköpet av främst tidningar med lånade pengar. Det ska tas ställning till den nedskrivning av skulden som rekonstruktören Christian Andersch föreslagit.

- 75 procent av de som har skulden måste gå med på den här ackordsförhandlingen och det kommer vi klara med råge, säger han. 

Han är alltså övertygad om att man i förhandlingarna nu kommer godkänna nedskrivningen av skulden till 25 procent. Men inget är skrivet i sten. Även om Skatteverket som största fordringsägare med en halvmiljard kronor, för drygt en månad sen gick ut med att man skulle gå med på förslaget - så krävs det fortfarande att koncernen får in externt kapital.

- Det är vad jag har bedömt som nödvändigt i den här rekonstruktionsplanen och det brukar innebära en viss förändring i ägandet.

Han kan inte säga när det externa kapitalet i så fall kommer, hur mycket det rör sig om och vem det är som kommer investera i Stampen. Att tidningarna fortsatt komma under rekonstruktionstiden tyder på en viss stabilitet i tidningskoncernen och går allt som det ska nu så borde processen vara klar de närmsta månaderna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".