Bokmässan ordande ett seminarium där frågan om hur ledningen för mässan hanterat Nya Tiders eventuella medverkan diskuterades.
Bokmässan ordande ett seminarium på söndagen där frågan om hur ledningen för mässan hanterat Nya Tiders eventuella medverkan diskuterades. Foto: Erica Hedin/Sveriges radio

Utdelning av tidning på bokmässan provocerade

Bokmässans ledning: Vi behöver ha en fortsatt dialog med Nya Tider
1:31 min

Bok- och biblioteksmässans tema i år var yttrandefrihet. Den lär främst bli ihågkommen för ledningens hantering av den högerextrema tidskriften Nya Tiders medverkan.

Först sa mässans ledning ja till Nya tiders medverkan, sen sa de nej, för att slutligen - av ekonomiska och juridiska skäl - låta Nya Tider använda den avtalade monterplatsen.

Kritikerna av Nya tiders medverkan verkar ha fått vatten på sina kvarnar. Åtminstone en seminariearrangör drabbades av en provocerande inblandning från Nya tider i sitt seminarium under Bok och Biblioteksmässan. 

– Tidningen har delats ut i samband med ett seminarium på Internationella torget där temat för programpunkten hade med flyktingfrågan att göra, säger Maria Källsson vd för Bok- och biblioteksmässan.

Är det rimligt?

– Jag har inga detaljer kring utdelningen av tidningen, men naturligtvis var det oönskat.

Var det oacceptabelt?

– Jag vill inte göra något definitivt uttalande, men vi får fortsätta ha en dialog med Nya Tider för så här tycker inte vi att man uppträder, säger Maria Källsson.

Under lördags möttes besökare från Bok- och biblioteksmässan som var på väg hem av flygbladsutdelning vid Korsvägen. Det var personer som sa sig vara nazister som delade ut flygblad.

– Jag tror det är såhär samhället ser ut, säger Maria Källsson, vare sig vi hade låtit  Nya Tider ställa ut eller ej, så hade de här grupperingarna vela visa sig och sina åsikter i kulturella sammanhang.

– Och det du beskriver, det avbröts när dialogpoliser pratade med de här personerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".