Från restaurangvagnen på Blå tåget
Foto: Skandinaviska Jernbanor AB

Blå Tågets personalbolag i konkurs

Ett 25-tal anställda i verksamheten med Blå Tåget kommer sägas upp som en följd av företagets tvist med Transportstyrelsen som dragit in företagets säkerhetsintyg. Tågen kör bland annat mellan Göteborg och Stockholm.

Sedan i somras har tvisten om Blå Tågets säkerhetsintyg rullat i domstolarna, en tvist som ännu inte är avgjord utan just nu väntar på ett avgörande i Förvaltningsrätten. Det kommer tidigast om ett par veckor.

Transportstyrelsen motiverade att de drog in säkerhetsintyget för Blå Tåget (eller Skandinaviska Jernbanor som företaget officiellt heter) för att företaget, enligt Transportstyrelsen, inte har åtgärdat brister trots att de påtalats upprepade gånger. Bland annat saknas tillräcklig kontroll av att personalen har rätt utbildning och uppfyller hälsokraven.

Nu har Blå Tågets bemanningsbolag gått i konkurs och de 25-tal anställda, ombordanställda, lokförare, kockar och verkstadspersonal kommer att sägas upp, säger konkursförvaltaren Michael Levin till P4 Göteborg. De har ännu inte heller fått sin septemberlön utan det kommer den statliga lönegarantin snart betala ut.

Trots motgångar för Blå Tåget så är Vd:n Peter Schmidt full av förhoppning att bolaget kommer att vara igång i slutet av året efter att då, som han tror, fått sitt säkerhetsintyg/trafiktillstånd tillbaks. Till P4 Göteborg säger han också att det kommer att kräva nytt kapital för att starta upp verksamheten igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".