Niklas Wennberg vid sin fiskodling
Niklas Wennberg har dragit igång fiskodling i Göteborgs gamla slakthusområde. Foto: KAJSA SJÖLANDER

Stadsodlad fisk kan göra oss självförsörjande

"Vi är ovana vid att äta mal"
2:49 min

– Alla vet att våra sjöar och hav är hårt ansträngda. Men vi kan hjälpa till med att odla fisk i våra stadskvarter, säger eldsjälen bakom Niklas Wennberg, föreningen Stadsjord. 

Framtidsveckan har 140 olika punkter under veckan. En av dom är fiskar som odlas i Slakthusområdet i Gamlestaden. 

Med hjälp av stadsodlade fiskar vill Niklas Wennberg bidra till Göteborgs matförsörjning.

Niklas Wennberg har sedan flera år tillbaka jobbat med grisar som föds upp i stadsmiljö. Sedan förra sommaren jobbar han också med att odla fiskar i stora tankar i Slakthusets gamla lokaler i Göteborg. De lever i huvudsak grönsaksavfall och de växer 6-8 gånger fortare än våra vanliga kallvattensfiskar. 

– Detta är våra nya vattenlevande grisar, säger Wennberg.

Det är två fiskarter det handlar om, de odlas i Afrika, Nordamerika och Asien. Den ena är en mal som heter Clarias och den andra heter Tilapia.

– I stora delar av världen är detta stapelvara. Malen är mer exklusiv, den får man betala mer för. Den är också mer läcker än den andra sorten. 

– Vi kan inte fortsätta fiska ut haven för att föda fisken vi odlar. En stor del av dagens fiskodling är inte hållbar i längden, vi måste förflytta oss neråt i näringskedjan från toppredatorer till växt- och allätare. Det är smartare ur ett energiperspektiv, säger Stadsjords grundare Niklas Wennberg.

I de 2 000 kvadratmeter stora lokalerna som Stadsjord har till sitt förfogande i Slakthuset finns föreläsningsrum, fiskodling och växthusavdelningar för grönsaker och svamp. På taket surrar bin och i ett litet förråd odlas mjölmaskar som ska bli fiskmat. Tanken är att det ska vara ett kunskapscentrum och en experimentverkstad. 

– Livsmedelsrester från staden blir mat till fisken som i sin tur göder grönsaksodlingar och människor. Allting ska fungera i ett kretslopp och inget får gå till spillo, säger Niklas Wennberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".