Ship to Gaza
1 av 2
Panama-flaggade "Lady Leyla" på väg till Gaza. Bilden är från juni. Foto: Tsafrir Abayov/TT
Jeanette Escanilla. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Jeanette Escanilla befann sig ombord på den båt som har bordats av israelisk militär (arkivbild) Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

Kvinna från Orust ombord på båt som bordats

"De har bordat och tagit dem till fånga"
4:44 min

En båt med 13 kvinnliga aktivister har enligt Ship to Gaza bordats på internationellt vatten, 35 sjömil från Gazas kust.  Den kvinnliga styrmannen Emma Ringqvist kommer från Orust och en av aktivisterna ombord sitter i landstingsfullmäktige i Uppsala. 

– Vi förlorade vi kontakten med Womens boat to Gaza, Zaytouna-Oliven klockan 15 svensk tid. Innan dess hade vi fått uppgifter om att hon var omgiven av israeliska stridsfartyg, säger Ship to Gazas mediakoordinator Staffan Granér och fortsätter:

Vi har goda skäl att anta att hon nu har bordats på internationellt vatten,
Senaste vi hörde av henne befann hon sig 50 nautiska mil från Gazas kust på internationellt farvatten.

Ombord på båten finns tretton kvinnliga fredsaktivister bland andra två svenskar - Emma Ringqvist, båtens styrman och landstingspolitikern Jeannette Escanilla (V).

Emmas Ringqvists pappa Claes var i Barcelona och rustade en av de två båtar som gav sig iväg. Men inte den båt som nu har bordats. Han har inte haft kontakt med sin dotter ännu. 

Jeannette Escanillas man, Torbjörn Björlund är vänsterpartistisk riksdagsman och engagerad i palestinafrågan.  Han hade senast kontakt med henne för två dagar sedan men han är inte orolig. 

– Det vi har fått besked om är att båten har attackerats av israeliska fartyg och bordats och besättningen har gjort lite passivt motstånd men de är ombordtagna och båten kommer att tas in till hamnstaden Ashdod. 

Är du orolig?

– Lite grann är jag det, det är klart att det finns en oro men eftersom det bara är kvinnor ombord måste de vara lugnare, säger han och fortsätter: 

– Vi har kontaktat UD och ambassad ören därnere och de vet om situationen. Jag tror inte att vi kommer att höra något förrän sent i natt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".